Telenovellák Világa Magazin

Betty, a csúnya lány: az egyik legsikeresebb telenovella, ami rengeteg adaptációt kapott – Ismered az összes arcát?

2020. július 12. - ClaudiaTVM

A telenovella történelem egyik legsikeresebb alkotása a Betty a csúnya lány, Fernando Gaitán tollából 1999-ben lett bemutatva a szappanopera-kedvelő közönség előtt. Az azóta eltelt 21 évben Betty története nem fakult meg, a publikum még mindig emlékszik a kolumbiai sorozatra, feledhetetlen főszereplőire, Ana María Orozco-ra és Jorge Enrique Abello-ra.

ikox7igganbwfkapdbvelvilgy.jpg

Gaitán novellája több ok miatt is különlegesnek számít, nem csak a nézők, a kritikusok is éltették a sztorit, sőt, még olyanokat is a képernyő elé ültetett Betty, akik egyáltalán nem szeretik a latin-amerikai, szerelemmel, cselszövéssel, és ármánnyal bőségesen fűszerezett sorozatokat. A kolumbiai sorozat a Guinness rekordok könyvébe is bekerült, mint a legsikeresebb telenovella. Betty megpróbáltatásait több mint 180 országban sugározták, több mint 25 nyelven készült szinkron az alkotáshoz, és ez az a szappanopera, ami a legtöbb adaptációt megélte, az utolsó feldolgozás 2019-ben lett bemutatva a Telemundo-nak köszönhetően Betty en NY címen, amit a Netfix kínálatában a hazai novellakedvelők is megtalálnak eredeti nyelven, angol felirattal.

Ahogy már említettem Betty története rengeteg újragondolást kapott, nem csak latin földön, a világ számos pontján elmesélték a melegszívű, eszes, jólelkű, de nem túl bájos Betty sokszor mosolyogtató, kedves történetét, amit tényleg rengetegen szeretünk. Gaitán munkája úgy lett sikeres, hogy szembement mind azzal, amit korábban bemutattak telenovellákban - az emberekre erőltettet tökéletes testű, angyali arcú hősnő helyett kaptuk az ellentétet, aki belső értékeitől ragyogott. Ana Maria Orozco elképesztően jól helytállt Betty bőrében, nagyon magasra tette azt a bizonyos lécet, amit a soron következő színésznőknek meg kellett ugrani, már ha képesek voltak rá.

A számos adaptációk közül kukkantsunk is be néhány produkcióba - ha csak kicsit is -, nézzük meg milyen is volt a mexikói, vagy az indiai Betty.

 

Az adaptációk sokasága közül az egyik legsikeresebb a mexikói Televisa remake volt - Angelica Vale és Jaime Camil főszereplésével.

Salma Hayek volt a producere az amerikai csúnya lánynak, akit America Ferrera alakított.

Az álmodozó Indiaiak is feldolgozták Betty történetét, ami rekord hosszúságú volt - összesen 556 epizódból áll.

 

Végezetül a Telemundo csúnya lánya, Elyfer Torres főszereplésével, ez az adaptáció egész friss - tavaly volt bemutatva.

 

Betty válogatás a legjobb adaptációk egyvelege:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://telenovellakvilagamagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr2815996260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása